bra att veta

På den här sidan hittar nyttig information som hjälper dig med reseplaneringen. Linkar till färjtidtabeller, information om olika rutter i skärgården och annat smått och gott. Vi hjälper dig gärna med att ni ska få en så lyckad resa som möjligt.

När du planerar din rutt så ta i beaktande att det inte finns en separat cykelbana på alla sträckor och att vissa delar av cykelbanorna endast är en smal grusgång. Detta innebär att det kan vara problematiskt att cykla med en kärra efter. Ju längre ut i skärgården du kommer, desto smalare blir vägarna, så se upp för trafiken som kan vara ganska hektisk ibland.

Allemansrätten

Om du inte har koll på allemansrätten i Finland så hittar du den här: https://www.ymparisto.fi/sv-FI/Natur/Allemansratten

Mellan Åbo och Nagu finns det en asfalterad cykelväg ända fram till första färjfästet. Åt andra hållet finns det en skilld cykelväg ända till Nådendal.

Många funderar på hur långa sträckor det lönar sig att cykla och hur lång resa man borde planera. Man kan t.o.m. cykla(prestera) stora Ringvägen på en dag, men gör det ej... Det är 220km och för att göra det skönt, njuta av omgivningen och allt skärgården har att bjuda på, så bör man ta det lugnt. Kom ihåg, det är ingen prestation. En bra tumregel är att cykla25-40km/dag, med någon dag som är lite längre. Då har man också ork och tid att utforska mera i skärgården. Så för att få ut det mesta av resan så kan man bra räkna 5-7 dagar för stora Ringvägen och 2-4 dagar för den lilla. Även om du tar en elcykel så rekommenderar jag att inte förlänga etapperna. Elen är bara assisterande och betyder inte att man skall prestera mera eller cykla längre sträckor. Ta det lugnt och njut av skärgården. Om du vill bekanta dig ordentligt med skärgården, göra många avstickare eller cykla genom Åland, så ta åtminstone 10 dagar på dig.

Runt Nagu finns många små holmar som är värda ett besök. En av den är Brännskär. Ett fantastiskt ställe som erbjuder aktiviteter för alla åldrar. Bekanta dig närmare på www.brannskar.fi

Runt Korpo finns också en massa små intressanta holmar och skär. Förbindelsebåten Fiskö trafikerar mellan en del av dessa. Mera information hittar du på www.saaristolinjat.fi Bredvid Korpo finns också Norrskata på endast 20 minutrs avstpnd med färja. Norrskata är en vacker ö utanför huvudleden och är inte så ofta besökt av turister.

Från Korpo kan du lätt göra en dagsutflykt eller en övernattningsutflykt till Kökar. Kökar är väldigt fint och endast 2 timmar fån Korpo med färja. Färjan är gratis för passagerare och för cyklar uppbärs en avgift på 6€. På Kökar märker du lätt att du trivs flere dagar och kanske öven tar en guidad tur till Källskär med en vattenbuss.

Med taxibåt kan man också ta sig nästan vart som helst i skärgården.

Av dom som cyklat den stora Ringvägen har det flesta tyckt mest o Houtskär och Iniö. Dessa är det minsta samhällena och kanske därför också de mest autentiska. Andra holmar som faller i samma kategori är Kökar och Brändö.

En annan intressant holme längs vägen är Själö, som fungerade som mentalsjukhus i tiderna. Själös historia är väldigt tragisk, men intressant. Dit kommer man med några olika färjor. Mera information finns längre ner.

När man cyklar mellan Gustavs och Åbo så kan det vara trevligt att stanna en stund i Nådendal för att hälsa på Muminfamiljen i Muminvärlden eller bara avnjuta en god middag i en härlig sommarstad. Den trevligare vägen att ta sig mellan Gustavs och Nådendal är att använda färjan mellan Hakkenpää och Velkua, istället för att cykla den norra vägen bland med bilarna.

Restauranger, toaletter, butiker och viloplatser finns längs vägen oftast med ett avstånd på mindre än 20km från varandra.

finferries_logo
Härifån kan du ladda ner en app för färjtidtabellerna
Härifrån kommer du till deras sida
Härifrån hittar du nästan alla Finlands färjförbindelser och rutter.
Härifrån kommer du till deras sida

Färjorna och tidtabellerna kan ibland kännas som en djungel, så här är några tips.

Pargas-Nagu (12min) och Nagu-Korpo (5min)

Dom här färjorna går dygnet runt. Dagtid oftast varje kvart och på nätterna en gång i timmen. Dom är gratis.

Tidtabeller www.finnferries.fi

Korpo-Houtskär (30min) och Korpo-Norrskata (20min)

Dessa färjor är också gratis och går ca. 15 gånger/dag, men inte på natten.

Tidtabeller www.finnferries.fi

Färjor på Houtskär

På Houtskär finns flere små färjor mellan holmarna. Dom är gratis och trafikerar vid behov (ibland någon matpaus på 30min). Det tar oftast några minuter att komma över till andra sidan.

Houtskär-Iniö (1h, m/s Antonia)

Färjan mellan Houtskär(Mossala) och Iniö(Dalen) trafikerar 4 gånger om dagen, Juni-Augusti. I September endast under veckoslut. Under resten av året finns ingen förbindelse. Priserna är 10€/vuxen, 5€/barn och 12€/cykel.

Tidtabeller www.finnferries.fi

Färjor på Iniö

På Iniö finns flere små färjor mellan holmarna. Dom är gratis och trafikerar vid behov (ibland någon matpaus på 30min). Det tar oftast några minuter att komma över till andra sidan.

Iniö-Gustavs (30min, m/s Aurora)

m/s Aurora är också gratis och trafikerar ca.10 gånger per dag, beroende på veckodag.

Tidtabeller www.finnferries.fi

Hakkenpää-Velkua

Färjan är gratis, men trafikerar endast 2 gånger om dagen, en gång på morgonen och en på eftermiddagen. Den här rutten är ändå lite kortare och betydligt trevligare än den norra rutten längs landsvägen.

Tidtabeller www.finnferries.fi

Åbo-Själö-Nagu (m/s Norrskär) 8.5-19.9

Det går även en färja mellan Åbo och Nagu, som stannar vid Själö. Den avgår på morgonen och återvänder på eftermiddagen. Däremellan kör den entur mellan Själö och Röölä(Röölä är en del av lilla ringvägen).

Tidtabeller och priser: www.vitharun.fi

Hanka-Själö-Nagu (m/s Östern) 14.5 29.8

På lilla ringvägen kan du använda den här förbindelsen. m/s Östern trafikerar 3 gånger per dag.

Tidtabeller och priser: www.ostern.fi

Andra alternativ

Om du vill besöka några andra små öar, så finns det ett sånt företag som Ferentes Oy som trafikerar till andra ör. De har t.ex. förbindelse mellan Houtskär och Brändö(Torsholma). På det här viset kan du lätt modifiera din resa så den aviker från mängden på ett intressant sätt. Men kom ihåg att fartygen är lite mindre, så de trafikerar inte om det stormar t.ex.

Kolla rutterna, priserna och tidtabellerna här www.ferentes.fi

Du kan också kolla www.lautta.net där hittar du också tidtabeller och rutter

Åland

Detta är ett bra alternativ hela året om. Du kommer till Mariahamn via alla små holmar både från Korpo och från Gustavs året runt. Dessa sköts av Ålandstrafiken.

Kolla närmare www.alandstrafiken.ax

Du kan också planera din resa så att du åker till Åland med dom små färjorna och sen tillbaka med Viking Line eller Silja Line, eller så tvärtom.

Mera information www.vikingline.fi och www.tallinksilja.fi

Om du vill ha ett skräddarsytt paket eller en helhet där allt ingår så hjälper vi dig gärna. Tag kontakt eller skicka oss ett mail på info@goarchipelago.fiGoArchipelago är ett litet reseföretag som bryr sig om dig, omgivningen och de små företagaren ute i skärgården. För mera information, kolla goarchipelago.fi

Kustrutten har en jättebra egen sida, där du hittar all information som du behöver. www.rannikkoreitti.fi

tag kontakt

Om du är intresserad av att hyra eller har några frågor är det bara att kontakta oss genom formuläret.

kontaktuppgifter

Västra Långgatan 20, 20100 Åbo
+358 (0)402211575
info@carfield.fi

öppet

Maj - Enligt överenskommelse
1.6-15.8
Måndag-Fredag
9.00 - 14.00
Lördag-Söndag 
10.00 - 14.00
16.8-16.9
Fredag-Söndag 
10.00 - 13.00
 och enligt överenskommelse
© Carfield 
2021
Maj - Enligt överenskommelse
1.6-15.8
Måndag-Fredag
9.00 - 14.00
Lördag-Söndag 
10.00 - 14.00
16.8-16.9
Fredag-Söndag 
10.00 - 13.00 & enligt överenskommelse