hyvä tietää

Tältä sivulla löydät hyödyllistä tietoa matkan suunnittelua varten. Linkkejä lauttaaikatauluihin, tietoa eri reiteistä saaristossa ja paljon muuta. Autamme sinua että saat mahdollisimman mieluisan matkan.

Kun suunnittelet reittiä, muista että monessa paikassa ei ole erillistä pyörätietä ja että osa pyöräteistä ovat ainoastaan kapeita sora-polkuja. Tästä johtuen niin esim. kuljetuskärryjen kanssa pyöräileminen voi olla paikoittain aika haastavaa. Mitä ulommas saaristoon tulet, sitä kapemmaksi tiet käyvät, joten varo liikennettä, joka saattaa olla aika vilkasta välillä.

Jokamiehenoikeus

Jos et ole varma jokamiehenoikeudesta niin täältä löydät lisäinfoa: https://www.suomenlatu.fi/vaikuta/jokamiehenoikeudet-2.html

Turusta Nauvon suuntaan on erillinen asfaltoitu pyörätie ensimmäiselle lautalle saakka. Toiseen suntaan on pyörätie Naantaliin asti.

Moni miettii miten pitkiä matkoja pitäisi päivässä polkea ja montako yötä pitäisi suunnitella matkaan. Jopa Ison rengastien voi suorittaa päivässä, mutta älkää... Se on 220km, joten tehkää se mukavasti, ottakaa rauhallisesti ja nauttiikaa pienistä paikallisista asioista ja tehkää samalla vähän tutkimusmatkaa saaristossa. Muistakaa, kyse ei ole suorituksesta. Hyvä pyöräilytahti on 25-40km päivässä, josta joku päivä vähän pitempi ehkä, näin ollen jaksaa myös vähän kiertää pikkukyliä saaristossa. Saadakseen mahdollisimman paljon irti reissusta niin 5-7 päivää on sopiva pituus isolle Rengastielle ja 2-4 päivää, sopiva peinelle Rengastielle. Vaikka vuokraisitte sähköpyörän, suosittelen silti pitämään etäisyydet samana. Muistakaa että sähkö vaan avustaa eikä tarkoita että pitisi suorittaa pitempiä matkoja. Ottakaa rauhallisesti ja nauttikaa saaristosta. Jos haluatte kunnon matkan ja kunnolla tutkia saaristoa taikka Ahvenanmaata, niin voi hyvin suunnitella 10 päivää siihen.

Nauvon ympärillä on monta pientä saarta jotka ovat näkemisen arvoisia. Yksi näistä on Brännskär, aivan upea saari joka tarjoaa aktiviteetteja kaiken ikäisille. Tutustu enemmän www.brannskar.fi

Korppoon ympärillä on myös monta pientä ja mielenkiintoista saarta. Fiskön yhteysalus liikennöi näiden välillä. Enemmän infoa osoitteessa www.saaristolinjat.fi Korppoon viereltä löytyy myös Norrskata, joka on ainoastaan 20 minutin lauttamatkan päässä, se on pääväylän ulkopuolella sijaitseva kaunis saari ja harvemmin turistit löytävät sinne.

Korppoosta voit helposti tehdä päiväretken tai 1-yön retken Kökariin, joka on Suomen eteläisin kunta ja kuuluu Ahvenanmaalle. Tämä upea saari on ainoastaan 2 tunnin lauttamatkan päässä Korppoosta ja on ilmainen matkustajille. Pyöristä veloitetaan 6€. Kun pääset Kökariin huomaat että viihdyt helposti useamman päivän ja voit vaikka käydä opastetulla venebussimatkalla Källskärissä.

Taxiveneellä pääsee myös melkein joka paikkaan ympäri saaristoa.

Kun ihmiset ovat pyöräilleet pidemmän Rengastien, ne ovat yleensä ihastuneet eniten Houtskariin ja Iniöhön. Nämähän ovat pienimmät paikkakunnat ja sen takia myös autenttisimmat. Muita saaria jotka lukeutuvat samaan kategoriaan ovat Kökar ja Brändö.

Toinen kiinnostava saari matkan varrella on Seili. Se toimi aikoinaan mielisaairalana ja historia tosi traaginen ja mielenkiintoinen. Seiliin pääsee parillakin lautalla, tästä enemmän infoa alempana.

Pyöräilessä Kustavaista Turkuun kannatta ehdottomasti pysähtyä Naantalissa joko moikkaamassa Muumeja, Muumimaailmassa tai syödä hyvä illallinen mukavassa kesäkaupungissa. Kivempi reitti pyöräillä Kustavin ja Naantalin välillä on käyttäen Hakkenpää-Velkua lauttaa. Reitistä tulee vähän lyhyempi eikä tarvi pyöräillä autojen seassa koko matkan.

Ravintoloita, vessoja, kauppoja ja levähdyspaikkoja löytyy matkan varrelta yleensä tiheemmin kuin 20km välein.

finferries_logo
Täältä voit ladata apin lautta-aikatauluja varten
Täältä pääset heidän sivulleen
Täältä löydät melkein kaikki Suomen lauttayhteydet ja reitit.
Täältä pääset heidän sivulleen

Lautat ja aikataulut voi välillä vaikuutta vähän sekavilta joten tässä vähän vinkkejä

Parainen-Nauvo (12min) ja Nauvo-Korppoo (5min)

Nämä lautat kulkevat ympäri vuorokauden. Päivisin yleensä 15 minuutin välein ja öisin tunnin välein. Nämä ovat ilmaisia.

Aikataulut www.finnferries.fi

Korppoo-Houtskari (30min) ja Korppoo-Norrskata (20min)

Nämäkin lautat ovat ilmaisia ja liikennöivät n. 15 kertaa päivässä, mutta ei öisin.

Aikataulut www.finnferries.fi

Houtskarin lautat

Houtskarissa on useampi pieni lautta saarten välillä. Ne ovat ilmaisia ja kulkee aina tarvittaessa (joskus saattaa olla 30min ruokatauko). Rannasta toiseen kestää yleensä pari minuuttia.

Houtskari-Iniö (1h, m/s Antonia)

Houtskarin(Mossala) ja Iniön(Dalen) välinen lautta liikennöi neljästi päivässä, Kesä-Elokuu. Syyskuussa ainoastaan viikonloppuisin. Muulloin ei ole lauttayhteyttä. Hinnat ovat 10€/aikuinen, 5€/lapsi ja 12€/pyörä.

Aikataulut www.finnferries.fi

Iniön lautat

Iniössä on useampi pieni lautta saarten välillä. Ne ovat ilmaisia ja kulkee aina tarvittaessa (joskus saattaa olla 30min ruokatauko). Rannasta toiseen kestää yleensä pari minuuttia.

Iniö-Kustavi (30min, m/s Aurora)

m/s Aurora on myös ilmainen ja liikennöi n.10 kertaa päivässä, riippuen viikonpäivästä.

Aikataulut www.finnferries.fi

Hakkenpää-Velkua

Lautta on ilmainen mutta liikennöi ainoastaan kahdesti päivässä, kerran aamulla ja kerran iltapäivällä. Tämä reitti on kuitenkin vähän lyhyempi ja paljon mukavampi kuin pohjoisempi reitti maantietä pitkin.

Aikataulut www.finnferries.fi

Turku-Seili-Nauvo (m/s Norrskär) 8.5-19.9

Turun ja Nauvon välillä liikennöi myös alus joka pysähtyy Seilissä. Tämä lähtee aamulla Turusta ja palaa iltapäivällä. Tällä välin tämä liikennöi myös reittiä Seili-Röölä(Röölä on osa pientä rengastietä).

Aikataulut ja hinnat osoitteessa: www.vitharun.fi

Hanka-Seili-Nauvo (m/s Östern) 14.5 29.8

Pienellä rengasreitillä voit käyttää tätä yhteyttä. m/s Östern liikennöi 3 kertaa päivässä.

Aikataulut ja hinnat osoitteessa: www.ostern.fi

Muita vaihtoehtoja

Jos haluat käydä jossain toisessa pienessä saaressa on olemassa sellainen yritys kuin Ferentes Oy joka liikennöi muihin saariin. Niillä on esimerkiksi yhteys Houtskarin ja Brändön(Torsholman) välillä. Näin voit helposti vähän muokata reittiäsi mielenkiintoisemmaksi. Mutta muista että nämä ovat pienempiä aluksia eikä välttämättä liikennöi kaikissa sääolosuhteissa.

Katso reitit, hinnat ja aikataulut täältä www.ferentes.fi

Voit myös vilkaista www.lautta.net sieltä löydät myös aikatauluja ja reittejä

Ahvenanmaa

Tämä on hyvä vaihtoehto koko vuoden ympäri. Pääset sekä Korppoosta sekä Kustavista Maarianhaminaan asti, käyttäen pikkulauttoja, jotka kulkevat vuoden ympäri. Nämä hoitavat Ålandstrafiken.

Katso lisää www.alandstrafiken.ax

Voit myös suunnitella reitin silleen että menet pikkulautoilla Ahvenanmaale ja sitten Viking Linella tai Silja Linellä takaisin, tai toisinpäin.

Lisää infoa www.vikingline.fi ja www.tallinksilja.fi

Jos haluat räätälöidyn matkan tai matkapaketin johon kaikki sisältyy, autamme mielellämme. Lähetä viesti tai sähköposti osoitteeseen info@goarchipelago.fiGoArchipelago on pieni matkanjärjestäjä joka huolehtii sinusta, ympäristöstä sekä saariston pienistä yrittäjistä. Enemmän infoa löydät osoitteessa goarchipelago.fi

Rannikkoreitillä on tosi hyvät omat nettisivut joista löydät kaikki tarvittavat tiedot. www.rannikkoreitti.fi

ota yhteyttä

Jos on kysymyksiä tai mietitte vuokrausta niin ottakaa yhteyttä.

yhteystiedot

Läntinen Pitkäkatu 20, 20100 Turku
+358 (0)402211575
info@carfield.fi

aukioloajat

Toukokuu - sopimuksesta
1.6-15.8
Maanantai-Perjantai
9.00 - 14.00
Lauantai-Sunnuntai 
10.00 - 14.00
16.8-16.9
Perjantai-Sunnuntai 
10.00 - 13.00
 ja sopimuksesta
© Carfield 
2021
Toukokuu - sopimuksesta
1.6-15.8
Maanantai-Perjantai
9.00 - 14.00
Lauantai-Sunnuntai 
10.00 - 14.00
16.8-16.9
Perjantai-Sunnuntai 
10.00 - 13.00 & sopimuksesta